Problem med att läsa detta mail? - Klicka här

Från Nitro i Mario Kart till att inse att det inte längre finns någon framtid!

I morse lämnade jag huset med en jäkla smäll i dörren, PANG!
Med mig hade jag två av mina söner medan min äldsta låg kvar i sängen. Efter att ha väckt honom minst 10 gånger gav jag upp, eller rättare sagt, jag lämnade över ansvaret till honom. Han var nästan okontaktbar, sa bara:
- Pappa, jag är uppe nu!

Jo kyss Karlsson!

En del hårda ord och så PANG! I dörren. Skyll dig själv.

Tjugo minuter senare ringer telefonen. Det är min son.
Pappa: Jaa!! Vad är det!? Fattar du vad du håller på med..bla bla bla…
Min son: Pappa! Vänta..lyssna. Jag var helt slut i morse, hörde knappt vad du sa. Men du, jag börjar inte förens 8.45 idag så det är lugnt. Jag är uppe nu och tar moppen in till skolan. Det är lugnt. Btw är det ok om jag tar en kompis med mig hem, vi tänkte klippa alla gräsmattorna hemma idag…kan jag få lite soppa-pengar för det?

Snyft. Älskade unge.

Det är i denna situation jag tänker på Mario Kart och andra fartfyllda datorspel. I de flesta bilspel finns ”NITRO”. När man använder denna funktion så får bilen mer kraft, mer fart, presterar bättre och ger bättre resultat. Men det som är spännande med just denna ”NITRO” är att du måste ge den tid att laddas upp. Efter du har använt den så behöver den ca 10 sekunders väntetid. Så genom att vila och vänta i 10 sekunder så kan du sedan åstadkomma storverk.

I morse önskade jag att jag hade just låtit min ”NITRO” fått ladda upp bättre, då hade jag mött min son på ett mycket smartare, finare och effektivare sätt. I stället för att använda min energi, vilken jag egentligen inte hade, på en gång så blev det knas.
Ibland hittar vi dessa 10 sekunder ibland inte, men det viktiga för mig är just medvetenheten om att dessa 5-10 sekunder gör storverk. Oavsett situation med våra barn eller med våra partners så är just denna lilla laddningstid så effektiv. I kön på maxi, i leksaksaffären, vid påklädning, frukosten, resan, släktträffen…osv…5-10 sekunder.
Det är vad det ofta krävs för att se ”nyktert” på situationen och inte gå in direkt i känslan för oftast får det helt galna proportioner. Så mitt tips till mig och dig….andas….5,4,3,2,1….sedan har du mer ”NITRO” energi för att lösa situationen på ett klokare sätt.

Hörde en mamma berätta en gång om att hon blivit lite arg på sitt barn.
Den lilla flickan hade då börjat räkna högt. Mamman undrade vad hon höll på med.
- Jag räknar åt dig mamma! svarade dottern.
Fantastiskt…tänk vilka läromästare de är , de där små liven.

Sedan så blir det ju som det blir ibland, självklart!
Men jag tänker ofta att det är viktigt att fundera på just här och nu hur jag vill ha min relation med mina barn. Det är ingen tid som kommer sedan, den är nu. Det finns ingen framtid. Detta ord är enligt mig bara en illusion. Är det ngn som varit i framtiden?
Den enda stund vi lever är här och nu. Inte ens de gamla grekerna levde ju då, de levde NU, fast då…fattar ni?

När jag ibland känner stress eller oro kring mina barn så vet jag att jag inte är här och nu. En 100% säker signal. Oro kan bara existera i framtid och då tid, dvs de enda stunder vi inte kan leva :-)
Det handlar bara om våra tankar. Oro för något som kanske kan hända, ska hände, hur ska det gå när han blir vuxen, jobb….osv…..Eller handlar det om då tid, något som har hänt, hur ska det bli, hur han blev påkommen med öl förra månaden på stan…hjälp!!
Men återigen, här och nu där jag sitter vid min dator kan inte oro eller stress finnas…inte utan framtid och dåtid.

Micke, varför detta filosofibabbel?

Jo, för är det något jag börjar inse som stolt Pappa till tre grabbar så är det att relationen med mina barn byggs här och nu. Inte sedan. Jag hjälper vare sig mig själv eller barnen genom att oroa mig för deras framtid. Risken är att jag grusar kvalitén i mötet med de här och nu. Och det är just detta ögonblick, detta vackra samtal i morse, kramen, handen på axeln, skratten, jublet framför tv:n i går då Sverige slog Canada på straffar, tårarna som man kan möta när någon är olyckligt kär…det är dessa möten som alltid är här och nu och som jag inte vid mitt liv vill missa. Detta betyder inte att jag kan eller ska vara med mina barn 24/7 utan när jag väl möter de att det är då jag ska låta mitt hjärta stilla sjunga…”Vår bästa tid är nu”.

Ps. Har du tänkt på en grej….när våra barn gör oss irriterade och utmanar oss så är det sällan oss de vill reta upp, det är deras egna livsval som vi vuxna väljer att irritera oss över…alltså äger nog oftast jag som pappa problemet snarare än mitt barn. När du pekar med ett finger åt dina barn pekar oftast tre fingrar tillbaka på dig själv. Testa och se :-)

Kram / Micke

Detta nyhetsbrev är ett samarbete mellan Family Lab och Micke & Jenny Gunnarsson på Barnatro. Micke möter varje månad tusentals vuxna och unga genom hans olika inspirationsföreläsningar. Han leder workshops, bloggar och hittar på egna projekt.
Mer info finns på www.mickegunnarsson.com
Jenny möter även hon vuxna och även tonåringar i hennes arbete som massageterapeut
, yoga och afro instruktör och samtalspartner.
Mer info på www.barnatro.se

Jesper Juul & Family-Labs Seminarieledarutbildning!

För dig som vill fördjupa dig i Jesper Juuls relationella syn, bli en del av Family-Lab och arbeta med föreläsningar och kurser för föräldrar och profesionella.

Kommande utbildningar:

Stockholm 5:e sept 2013. (4+4+1 dag)

Göteborg 6:e mars 2014 (4+4+1 dag)


Utbildningar med Helle Jensen

.
Professionellt föräldrasamarbete
3-5 juni 2013 Göteborg
Professionellt föräldrasamarbete
19-21 nov 2013 Göteborg

Föräldrakurser och föreläsningar

Läs mer.
25e juni Blekinge Hällevik "Ditt kompetenta barn"

4e juli Blekinge Hällevik "Konsten att säga nej"

10e juli Blekinge Hällevik "Självkänsla och självförtroende"

18e juli Blekinge Hällevik "Beröm, kan det vara bra?"

25e juli Hanö, Blekinge inspirationsdag "Hur har andra det med sina barn?"

31a juli Blekinge Hällevik "Ansvar och gränser"

18e aug Blekinge, Sölvesborgs Kommun "Mitt barn ska börja skolan!"

7e sept Täby "Endagskurs för tonårsföräldrar"

2:a okt Göteborg Kursstart "Din kompetenta familj" 10:00-12:00

2:a oktober Mölnlycke Kursstart "Din kompetenta familj" 19-21

4:e oktober Göteborg Kursstart "Konsten att säga nej - med gott samvete"

9:e okt Mölnlycke Kursstart "Tonåringar i familjen"

9:e okt Göteborg Kursstart "Här är jag! -Vem är du?"

11:e oktober Göteborg Kursstart "Konsten att säga nej - med gott samvete"


Afmeld nyhetsbrev her