Nyhetsbrev februari 2016 Problem med att läsa detta mail? - Klicka här

Bättre och bättre dag för dag !

Nyhetsbrev från Family-Lab och Micke Gunnarsson

Hejsan kära vänner!

Nu var det återigen ett tag sedan jag skrev. Har däremot varit flitig på min Facebook sida där vi i dagarna blev över 10 000 vänner. Fantastiskt. Har skrivit en del artiklar där senaste tiden som fått stort gehör. Min text om tonåringar och deras egna agenda visades för över 700 000 läsare!!

Galet. Men samtidigt underbart. Det visar att vi föräldrar är kanske mer nyfikna än någonsin på vår relation kring oss själva och våra barn.
Det är med stor tacksamhet jag reser runt i landet och talar mig varm om dessa möten.

Denna gång låter jag er ta del av en text jag skrev för ett tag sedan, med just funderingarna kring oss föräldrar. Hur vi bara blir bättre och bättre.

Ha en fins stund och så synd vi på nätet fram till nästa gång:-)
Ni lår mig enklast på facebook, instagram och min blogg.

Kram/Micke

Bättre och bättre, dag för dag!”
En sak jag vet som tonårsförälder är att oavsett hur jag tänker kring mina barn just nu så kommer de med största sannolikhet bli bättre som vuxna och som föräldrar än vad jag är och har varit.

Hur vet jag det?

Enkelt!
Min farfar och mormors generation uppfostrade sina barn på ett sätt som i många fall är olagliga idag. Man trodde exempelvis på att stryk var direkt nyttigt för barn. Detta fick många av våra föräldrar uppleva som barn. Till och med med vapen så som livrem, linjal, käppar etc
Kom dock ihåg att de flesta av våra föräldrar blev uppfostrade på det sätt deras föräldrar trodde var deras bästa.

Våra föräldrar i vår tur blev självklart bättre och fick nya insikter och erfarenheter. Man avskaffar aga ex. Lite eftersläpningar kanske men ändå. Men vi rökte i bilarna, inga säkerhetsbälten, ingen cykelhjälm osv…Men allt gjorde man utefter tron på det bästa för oss som barn.

Idag vet vi bättre, vi föräldrar, typ du och jag. Vi har fixat till en del så att säga. Men självklart kommer våra barn se tillbaka på oss, så som jag ser tillbaka på mina föräldrar och farfar. Hur tänkte de egentligen? Vad kommer våra barnbarn fråga våra barn om oss? Jag lovar!!
(här kommer de nog att fundera lite kring vårt sociala medier behov och iphonehanterande, vår frånvaro…eller inte…kanske helt tvärt om..hahaha)

Så bättre blir det. Det vore ju helt otroligt konstigt annars. Alltså kan vi som föräldrar med ro känna trygghet att våra barn kommer att vara än bättre och insiktsfulla som vuxna än vi är nu. Tack gode gud för det!

Men….jag erkänner att jag kan ha svårt att se det ibland, denna attityd, spelandet på datorerna, alla tatueringar, piercing, kroppsfixering, musikval, klädval osv.

Men det måste bli bättre, jag tänker att det är en naturlag, skulle det vara tvärtom så skulle vi inte överleva…och det verkar vi trots allt göra och längre lever vi åxå!

Vill med denna övertygelse skriva ett brev till tonåringarna där ute.

”Hej du kära och jobbiga tonåring där!
Ville bara hälsa dig en sak i egenskap av att jag är din förälder:

Du är jobbig!
Du gör inte som jag vill!
Du fattar inte ditt egna bästa!
Jag blir tokig!

Andas…och inser……att allt är precis som det ska!
Både du och jag är antagligen fullt friska 😉

Du är inte jobbig, jag upplever det du gör jobbigt!
Varför?
För att jag älskar dig och är rädd om dig. För att jag inte är du och inte kan förstå hur det är att vara ungdom just nu 2016! Det är en utmaning för mig. Och det känns jobbigt. Men jag vill lära mig mer, vill förstå.

Du gör inte som jag vill, du gör som du vill. För att du ska växa som människa, och bli den du är ämnad att bli så måste du få ta eget ansvar och då innebär det också att jag måste GE dig det. Då gör du som du vill. Du klär dig ex som du vill. Och jag vill att du ska leva som du vill. Om jag misstänker fara för ditt liv kommer jag att ingripa för att hjälpa och skydda dig. Men för att känna kärlek måste vi också få känna frihet…det sitter ihop. Om du väljer byxor som jag inte jag skulle vilja ta på mig så är det inte ditt problem. Jag vill kunna ha de kläder jag vill utan att du ska tracka mig, så det samma gäller dig.

Du fattar inte ditt eget bästa!
Vem vet det? Vad visste jag om mitt eget bästa då jag var tonåring!!
Ska jag vara ärlig så måste jag säga att det tagit typ 35 år innan jag ens insett att jag lever:-) Vad visste jag om hälsa, medvetenhet, kloka val, insikter, mognad, framtid, yrke osv mellan mina levnadsår 13-25? Det vill du inte veta mitt barn:-) Och ändå trots allt detta så har jag fått förtroendet att bli din pappa. Fantastiskt!
Du vet nog det bästa för det mesta….
Men det jag måste hela tiden göra som förälder är att ta hand om mig så jag har modet och tålamodet att gå vid din sida jäms den väg du väljer att gå.

Jag kan inte gå åt dig, jag kan bara gå bredvid, vid din sida. Och detta kräver mod, uthållighet, tålamod och självinsikt…detta måste jag träna mig på hela tiden. Och du påminner mig ofta, så jag inte missar just att träna;-)
Men jag finns där oavsett…min hand är alltid utsträckt.

Jag blir tokig!
Hahah…kanske det….men i så fall får du älska mig ändå…det är knappast ditt fel.
Sååå….bara så du vet….jag älskar dig!
Kram…från en förvirrad men lycklig pappa.”

Vill avsluta med tipset om att göra denna lilla övning tillsammans med ditt barn. RealityCheck. Fantastiskt spännande möte med dina barn.

Kram/Micke


Nyheter från Family-Lab


Välkommen till en föreläsningsdag med:

Helle Jensen, Michael Stubberup, Lars H Gustafsson

NÄRVARO OCH EMPATI I PEDAGOGISKT ARBETE


12 april Strömsund-13 april Stockholm - 14 april Göteborg - 15 april Malmö

Läs mer och bokaArbetar du med barn och unga?

Seminarie- och Familjehandledarutbildning!

Nya utbildningar i Göteborg, Stockholm och Hässleholm 2016

"Relationens kvalitet är avgörande för hur väl inlärning, trivsel och samspel kommer att fungera. Välkommen till en utbildning i grundläggande värden som får gemenskaper att fungera".

Aktuella utbildningar:

- Stockholm 7e april 4+4 dagar
- Göteborg 20e oktober 4+4 dagar
- Hässleholm 24e oktober 4+4 dagar
- Utbildning på Engelska. Internat med helpension, Hällevik 7 dgr start 26e september 2016

Seminarie- och Familjehandledarutbildningen förbereder dig och ger dig material för att leda inspirationsseminarier, föräldrakurser, handleda föräldrar, utveckla din relationskompetens som pedagog, fortbilda kollegor och kan ses som fortbildning för dig som är terapeut.

"Vi behöver omsätta kärleksfulla känslor i kärleksfull handling."

"Bli medveten om grundläggande värden och bli förälder inifrån."

"Se barns provocerande och oönskade beteende som en inbjudan."

"Ett kränkt barn slutar inte älska sina föräldrar, det slutar älska sig själv. Family-Lab är ett Laboratorium där vi arbetar tillsammans för att omvandla kärleksfulla känslor till kärleksfulla handlingar".


Family-Lab erbjuder en rad beprövade principer och värderingar, som kan utgöra en röd tråd i familjens liv, men som också kan vävas samman med föräldrarnas personliga värderingar och mål för att skapa en varm och meningsfull helhet för alla familjemedlemmar.


Läs mer om Family-Labs Seminarie- och Familjehandledarutbildning


Aktuellt: Föräldrakurser hos Family-Lab

Inspiration: Artiklar av Jesper Juul.
Afmeld nyhetsbrev her