Problem med att läsa detta mail? - Klicka här

Relationsbyggande 2.0

av Micke & Jenny Gunnarsson, Barnatro AB

Denna månad vill jag lägga lite fokus på relationsbyggande med våra barn av vår tid här och nu. Ni vet en tid då 40% av alla våra två-åringar är på nätet varje vecka. En tid då vi i genomsnitt tittar på våra mobiler ca 140 gånger per dag. En tid då den digitala livsstilen präglar det mesta vi gör och skapar möjligheter vi aldrig tidigare skådat.

Det är i denna tid vi också kan märka hur vi genom oförstående och kunskapsskillnader missar just möjligheten att skapa en än starkare relation med våra barn och kanske till och med kan minska vår risk att kränka och förnedra de i vår vardag.

Stäng av datorn maten är klar! :-)

Jag får en hel del sms från både föräldrar och barn efter mina föreläsningar. Senaste tiden så har en del barn skrivit till mig med vädjan om hur de exempelvis ska kunna få sin pappa att någon gång titta på hur duktig sonen blivit som målvakt i FIFA13 på datorn, men hur pappan just säger att sådant skit och spelande kan han ha för sig själv.

Vissa barn är ledsna över allt tjat och just att de enda gånger vuxna vill de något handlar det om att stänga av datorn eller mobilen.

Jag tycker detta är så synd.
Så länge vi vuxna begränsar vår egen insikt om vad det digitala handlar om så kommer vi fortsätta att tro att våra barn just bara ”sitter vid datorn”. Vi missar att det pågår en stor del av deras liv via dessa kanaler. Ett liv lika verkligt som allt annat. Ordet IRL, in real life, är ett helt missvisande ord enligt min mening. Att tro att det inte är på riktigt att sitta och umgås med vänner via internet tycker jag mest tyder på okunskap. Jag brukar numera använda ordet CETT, close enough to touch, för att just definiera möten som är fysisk kropp nära fysisk kropp.

Jag brukar ibland tänka på min egen pappa som någon gång kunde komma ner till oss på baksidan av husen när vi var små, för att delta i brännboll. Först tyckte man väl att han var pinsam, men sedan….när han sträckte upp handen i luften och tog en en-hands-lyra och vi fick fyra poäng, skrek man liksom…-MIIIN PAPPA!!!
Ens kompisar kunde säga något i stil med att nu ville de ha min pappa i deras lag.
Man bara svarade coolt: - Skaffa en egen pappa!

Man var så stolt, pappa va med!

Idag tror vi att barnen sitter vid datorn. Vi missar att de faktiskt spelar brännboll på bakgården. Vi vuxna vet varken hur man ska klappa in ett frivarv, än mindre hur man hjälper någon som faller och får skrubbsår. Vi rister på huvudet och säger att de unga lever i en annan värld. Och jag anser att generellt ser vi på det hela överlag ganska så negativt.

Vi sätter oss sällan ner och verkligen frågar våra barn kärleksfullt om de kan berätta eller visa oss vad det är som berikar deras liv så pass mycket att de kan sitta där timme efter timme.

Så länge vi inte bryr oss så har vi också en tendens att vara rädda för det ”nya”. Vi läser i tidningar, hör på TV eller på föreläsare om hur farligt det är med internet. Farorna lurar överallt därute och man måste vara på sin vakt. Helst in med filter, ställ gärna datorn så ni kan se vad de unga sysslar med osv.

Enligt mig helt galna sätt att möta sina barn med förtroende eller respekt.
Inte skulle väl vi vuxna vilja ha telefonen på högtalarläge hela tiden. Våra unga måste ju också få känna sin privata sfär. Sedan var det gäller filter så måste dessa skapas i våra hjärtan och hjärnor snarare än i teknisk form. När vuxna och skolpolitiker talar med mig om filter och spärrar till ungdomarna så de inte exempelvis ska kunna se på porr , skrattar jag oftast rakt ut. Vem i hela friden som vuxen kan på allvar tro att ungdomar mitt i puberteten med tillgång till internet inte skulle utforska även dessa sidor!? Jag växte upp med Ellos katalogen och glömmer aldrig solariesidan eller kvinnan i duschkabinen.

Inte för att jag på något sätt menar att porrindustrin är ok, men att tro att ungdomar inte skulle vara nyfikna på detta är ju galet. Hur många av oss vuxna menar på fullaste allvar att vi själva aldrig råkat se något bart på nätet. Det som är fördel med att veta om allt detta är att vi kan föra en väldigt bra dialog med våra barn om just denna industri och möta de på väldigt fint sätt. Det öppnar upp för många timmars diskussion vid middagsbordet om vi gör det på ett smart sätt och inte låter våra rädslor ta överhand.

Det blir farligt när vi tror att det handlar om tekniken, att det är den som är farlig. Det är inte Instagrams fel att ungdomarna mobbar varandra. Det är inte Facebooks fel att ungdomarna slåss på skolan även om det hela startat på just Facebook. Det handlar om oss. Om dig och mig. Hur vi mår och hur våra unga mår. Vi kan inte bara ge mobilförbud och tro att problematiken har försvunnit. Vi måste våga möta varandra och ta itu med de bakomliggande orsakerna till att ex vissa människor behöver ställa sig på andra för att nå än högre upp. Vi måste som vuxna reflektera över vårt eget beteende mot varandra och vårt sätt att kommunicera. Barn gör inte som vi säger de gör som vi gör!

När jag stänger av datorn för mina barn rätt av för att de inte kommer då maten är klar så är det inte schysst. Det är inte respektfullt. Men så länge jag tror att de bara sitter där så är det ju ingen fara, men det är just det, de sitter inte bara där.

Jag skulle aldrig ta av min son från fotbollsplanen på Gothia cup i andra halvlek efter 12.22 och skrika att maten är klar. Folk hade trott jag var galen. Jag förstår hur fotboll funkar i grunden, därför skulle inte detta kunna inträffa. Men det är lite så vi kan göra idag då barnen spelar, kommunicerar, skapar etc. med hjälp av sin omvärld, dvs Internet. Jag menar att vi har lämnat de och oss själva i sticket. Var ni i er värld så är vi i vår.

Jag spelar sällan spel med mina barn. Jag är inte så intresserad av spel, jag är intresserad av mina barn. Detta innebär att jag är sjukt nyfiken på vad de gör. Jag sitter gärna jämte, frågar och funderar. Jag vill se vad de ser. För om jag verkligen på allvar vill bygga en fin relation med mina barn så måste jag utgå utifrån den verklighet de verkar och lever i här och nu. Den vill jag kunna dela med dem. Så när vi sitter vi matbordet och jag hör hur de pratar om senaste gamet i LOL och hur de tycker att KIK äger och hur de har fixat någon ny grym yxa i Minecraft eller lärt sig ett nytt gitarr-riff via Youtube så känner jag hur jag blir varm i hela kroppen. Välkommen mina barn från framtiden. Låt mig få lov att möta er och supporta er just här och nu.

Har spelat in en del klipp om detta på Youtube. Vill ni se mer kolla här:

VÅR BÄSTA TID Är NU
http://youtu.be/MAhKKAppyB4

Eller läs mer på www.mickegunnarsson.com

Jesper Juul och Family-Labs Seminarie- och Familjehandledarutbildning

.
Vill du bli en del av Family-Lab?

Nästa utbildning startar 6e mars 2014 i Göteborg.

Utbildningen är 4+4 dagar. Därefter är du välkommen att vara med i nätverket Family-Lab, handledning och kollegial fortbildning ingår.

- LÄS MER OCH ANSÖK -

Fortbildning för professionella

.
Professionelt föräldrasamarbete
med Helle Jensen
19-21 nov Göteborg

Coachande samtal
med Gregor Schill
13-15 nov Göteborg

Föräldraföreläsningar

- Läs mer -
18e sept Göteborg 19:00 - 20:30 Guldhedskyrkan, Fri entré

1a okt Mölndal, Göteborg 18:30 - 21:00 Kulturhuset Höllan, Fri entré

9:e okt kl 19.00–20.30 Partille Göteborg, Partille Kulturum, Fri entré

17e oktober kl 18.30–20.00 Kålltorp, Pris: 80 kr medlemmar 40 kr

22 oktober 18.00-20.00 Täby, Fri Entré

12 november 18.00-20.00 Täby, Fri entré


Föräldrakurser

- Läs mer -

7e sept Täby "Endagskurs för tonårsföräldrar"

12e sept Göteborg "Livet i familjen Om det viktiga samspelet"

17e sept Malmö "Bättre relationer mellan förälder och barn"

20e sept Stockholm "Kommunikation och konflikthantering med barn"

23e sept Lund "Konsten att säga nej med gott samvete"

24e sept Malmö "Konsten att säga nej - med gott samvete"

30e sept Stockholm "Kurs för mor- och farföräldrar"


Film : Ditt kompetenta barn


Afmeld nyhetsbrev her