Nyhetsbrev maj 2015 Problem med att läsa detta mail? - Klicka här

Välkommen till Family-Lab

Text av Micke Gunnarsson

Hej på er kära prenumeranter och eldsjälar! Nu var det ett tag sedan jag skrev sist. Händer så mycket just nu i mitt liv på alla plan. Ni vet, flyttat till stan, barn som bytt skola, många föreläsningar, mina #figurer….Oavsett så älskar jag nog det mesta just nu. Är riktigt nyfiken på hösten som komma skall. Mycket nytt på gång. Vill ni hålla koll på nyheterna så är det bästa sättet att följa mig på min Facebook sida

Men nu tänkte jag tänka lite högt….


Att välja sina strider.

Har du också som förälder hört uttrycket att man ska ”välja sina strider”. Att man liksom inte kan starta krig för varje liten situation våra barn och i synnerhet våra tonåringar utsätter oss för.

Hmm…jag blir faktiskt numera lite ledsen då jag hör detta uttryck. Varför väljer vi att kalla våra barns behov och uttryck för strider? Är det verkligen våra barns medvetna vilja att ”kriga” med oss? Eller är det snarare vi som vuxna som väljer att se det på detta vis? Vi bör då snabbt minnas att det vi fokuserar på växer!

Självklart kan vi tappa tålamodet ibland. Dvs att vi inte längre tål mod :-) För det är väl detta det oftast handlar om. Min äldsta grabb har nu fyllt 18 år!! Galet. Jag kan verkligen känna i hela min kropp hur han vinglar iväg på sin frigörelseresa. Med vinglar tänker jag inte främst på berusning, utan stappliga ben. Det kräver mod. Osäkra ben. Han gasar och bromsar. Ibland kramar han mig, ibland hälsar han inte ens. Ibland får jag gå in i mitt sovrum och andas lite
extra. Påminna mig att han inte vill mig medvetet illa. Jag ställer mig frågan:
- Micke, vad händer i dig just nu?
- Mycket!!
- Vad händer i din son?
- Hur mycket bär du själv ansvaret i din känsla och hur tror du din son helst
skulle vilja bli bemött just nu?

Det är här svaret sällan blir:
- Han vill att jag startar ett KRIG!!

Istället inser jag kanske att han skulle må bättre av att få ta större ansvar, att istället för att bli tjatad på känna sig behövd, han kanske vill ha mig mer ensam, han kanske vill visa mig att han kan själv, han kanske bara vill vara cool, han kanske bara vill få en kram….

Det är i denna nyfikenhet jag oftast hittar andra lösningar än så kallade krig. Och någonstans så inser jag att jag som förälder måste vara huvudansvarig för fredsarbetet. Inga barn är omöjliga barn, vi måste bara fokusera på det som är möjligt i stunden.

Jag tror aldrig jag kommer att sluta tro att det bästa arbetet vi kan göra för våra barn är att börja arbetet med oss själva. Jag skrev några rader till mig själv för några dagar sedan som jag verkligen kommer att ta med mig i livet. Kanske är detta en mening som även kan spela roll för dig?

”Från den dagen jag bestämde mig för att inse att alla människor jag möter gör så gott de kan, försvann en helsickes massa problem.”


Jag vill önska er alla en fin sommar och kanske ses vi i höst på någon föreläsning eller liknande. Det är inte heller omöjligt att det dimper ner något mail från mig även i sommar.

Kram och tack för er tid!

Family-Labs vision är ambitiös !

"Vi vill bidra till en värld där familjer har tillräcklig kunskap och erfarenheter för att skapa hälsosamma relationer och att uppfostra barn med hög grad av mental hälsa såväl som psykosocial kompetens. En värld där institutioner för barn finns där professionella utvecklar sin kompetens med hänsyn till: äkta, likvärdigt samarbete mellan föräldrar och barn. Vi arbetar för en värld där familjer, organisationer och samhälle lever med mindre våld, övergrepp och missbruk. En värld där barn har optimala förutsättningar för att växa upp och utvecklas socialt, känslomässigt och kunskapsmässigt."


Aktuella Diplom utbildningar Family-Lab Seminarie- och Familjehandledarutbildning.

Stockholm start 10e september 2015

Gothenburg start 17th of august (English language)

Malmö start 5e november 2015

Göteborg start 21a januari 2016

Utbildning 4+4 dagar samt medlemskap med handledning. Läs mer


Arbeta med kurser och föreläsningar för föräldrar!

Seminarie- och Familjehandledarutbildningen förbereder dig och ger dig material för att leda inspirationsseminarier, föräldrakurser, handleda föräldrar, utveckla din relationskompetens som pedagog och kan ses som fortbildning för dig som är terapeut.

Family-Lab är den svenska delen av Jesper Juuls internationella utbildningsorganisation.

Läs mer om Family-Labs Seminarie- och Familjehandledarutbildning


Afmeld nyhetsbrev her